Hello World, we’re Nerds Unite

De eerste editie van Nerds Unite was absoluut geslaagd: 25 deelnemers, 3 concrete projecten, 18 pizza’s, 43 biertjes, 20 zakjes chips, 3 flessen cola, 3 flessen sinaasappelsap en 15 papieren bekertjes. Met mooie resultaten.

OpenCBS

openCBS.nl is deze avond live gegaan! Bram Fokke heeft de afgelopen maanden deze data verzameld en wilde deze graag beschikbaar stellen. Tijdens de Nerds Unite is de data hiervoor geschikt gemaakt door Bram en Steven Rieder en hebben Thijs Kaars en Beatriz del Saz de site aangekleed.

RO Blikopener

De RO Blikopener is een idee van Boukje Keizer om beleids- en beslissingmakers te helpen bij de inzet van burgerparticipatie bij ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Afgewogen keuzes rondom burgerparticipatie kunnen namelijk leiden tot kostenverlaging en procesversnelling. Onderdelen van de RO Blikopener zijn o.a. een impact analyse (hoe groot is de kans dat bewoners bezwaar zullen maken tegen de plannen, ook wel de shit-o-meter genoemd) en voorbeelden/handreikingen hoe ze bewoners in de verschillende stadia van ruimtelijke ontwikkeling kunnen betrekken. Het team dat zich nu gevormd heeft, heeft twee doelen geformuleerd: 1. De lobby opstarten bij een gemeente om actief milieudata te openbaren en 2. Bij een bouwproject dat hoog scoort op de impact analyse proberen burgerparticipatie in het proces te krijgen. Omdat deze organisaties nog niet weten dat ze hiervoor benaderd worden hebben we hun namen hier niet opgenomen. Bij de Nerds Unite in december krijgen we een update over dit project.

PhotoCommons

PhotoCommons, een idee van Hay Kranen, is een WordPress Plugin waarmee Creative Commons beeldmateriaal gezocht en direct gepubliceerd kan worden zonder dat je het admin panel / de beheeromgeving hoeft te verlaten. Dit maakt het zoeken naar herbruikbaar beeld veel makkelijker en de naamsvermelding bij de foto wordt automatisch gegenereerd. PhotoCommons maakt gebruikt van onder andere Wikimedia Commons, Archive.org en Flickr. Tijdens de Nerds Unite is de zoekmachine gemaakt en zijn de eerste voorbereidingen getroffen om hier een plugin van te maken.

Wiki loves monuments & Wob

Hay Kranen gaf een korte presentatie gegeven over Wiki loves Monuments, een fotowedstrijd met het doel om zoveel mogelijk foto’s van monumenten te verzamelen. Hij toonde onder andere hoe mensen Google Maps konden gebruiken om op te zoeken van welke monumenten nog geen foto’s zijn. De wedstrijd leverde meer dan 12.000 beelden op die onder een Creative Commons Share Alike licentie beschikbaar zijn.

Brenno de Winter vertelde kort over de Wob, de transparantie- en obstructieawards en gaf meerder praktijkvoorbeelden van informatieverzoeken bij de overheid. In zijn verhaal kwamen de extremen aan bod hoe makkelijk én hoe moeilijk organisaties hun gegevens delen.

Volgende keer…

Volgende week wordt de datum voor de volgende Nerds Unite bekend gemaakt. Dan kunnen we de 6 pakken chocomelk, 3 flessen cola, 3 flessen sinaasappelsap, 2 flessen witte wijn, 5 biertjes, 10 zakjes chips, 1 zak pinda’s en 35 papieren bekertjes die we over hebben opmaken. En natúúúúrlijk is er ook weer pizza!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

Comments

 1. On October 20, 2010 Rene says:

  Het was gezellig!
  Over de GPS in bussen en treinen: http://www.waag.org/project/pta

  Even een snelle uitleg 40sec:
  http://blog.forestpoker.com/?p=545

  grt,
  Rene

 2. […] een eerste succesvolle editie Nerds Unite kunnen we op 17 november weer terecht bij SETUP in de Dutch Game Garden in het […]

 3. On November 19, 2010 Nerds Unite | Sebastiaan ter Burg says:

  […] manier onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld door applicaties te ontwerpen en te bouwen, de eerste editie van Nerds Unite was daar gelijk een goed voorbeeld […]

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>