Nerds Unite #4: Rotterdam Open Data, NS-Ren/Relax, Subisidie API

Presentatie: Rotterdam Open Data

Hoe kan je open data op lokaal niveau handen en voeten geven? Dat een hogeschool, de gemeente en bedrijven er niet alleen over praten, maar ook écht er mee aan de slag gaan. Dat studenten niet hun tijd besteden aan de programmeer opdrachten uit een boek, maar zelf een applicatie verzinnen en ontwikkelen op basis van een beschikbare dataset. Dat de gemeente hiervoor datasets beschikbaar stelt. En dat bedrijven hierbij hun kennis en expertise inzetten én studenten onder hun hoede nemen. Dat is in het kort waar de presentatie van Léon Gommans van Rotterdam Open Data over ging.

Het antwoord op die vraag? Dat is er nog niet, maar wel een heel stuk dichter bij door het open data project dat op 9 februari in Rotterdam van start gaat. Meer dan 200 studenten zullen zich dan 6 maanden lang storten op datasets van 7 gemeentelijke diensten. Ze worden daarbij begeleidt door 7 bedrijven uit de creatieve industrie. Lees het persbericht voor meer informatie. (video volgt komende week)

Presentatie: Gratis reizen in het OV

De laatste weken beheerst de gehackte OV-chipkaart het nieuws. Brenno de Winter gaf bij Nerds Unite alvast een voorproefje van het artikel dat inmiddels in PC Active is gepubliceerd en de aanleiding vormde voor het huidige debat over de chipkaart.

Concept: NS-REN/RELAX

Via de aankondiging op facebook van Nerds Unite #4 vroeg Ben Teeuwen of er een manier was om de kans dat een trein vertraging heeft op een bepaald traject te voorspellen is. Met andere woorden: heeft het nog zin om te rennen voor die trein of kan je beter relaxen en wachten op de volgende? Hier zijn een paar mensen mee aan de slag gegaan door een paar voorbeelden te maken hoe deze informatie op de site van de NS getoond zou kunnen worden. Ook is uitgezocht welke data er al beschikbaar is die voor deze analyse nodig zou zijn. (De afbeeldingen volgen snel!)

Concept: Subsidie API

Op Europees, landelijk, provinciaal en lokaal niveau zijn er verschillende organisaties waar subsidie aangevraagd kan worden. Sommige aanvragen kunnen periodiek gedaan worden, anderen weer doorlopend. Wanneer je met een projectidee loopt kan het een enorme klus zijn om te zien wanneer je waar wat aan kan vragen. Er is veel kennis voor nodig om de juiste subsidie aan te vragen. Zou het niet handig zijn om makkelijk te kunnen zien waar en wanneer welke subsidie aangevraagd kan worden? Een mogelijke oplossing is een SubsidieAPI. Wanneer alle instanties die API zouden implementeren kan iemand met een gespecialiseerde zoekmachine gericht zoeken. Hierdoor gaan de transactiekosten flink omlaag, er wordt immers op verschillende plekken tijd bespaard. Met dit idee zijn Amer en Bram deze avond aan de slag gegaan.

Nerds Unite #5

Op woensdag 16 februari is de 5e editie van Nerds Unite. Dan komt Edo Plantinga vertellen over de nieuwe webservice op Overheid.nl:
Op overheid.nl zijn diverse gegevensbronnen beschikbaar, waaronder landelijke en lokale wetgeving, kamerstukken en bekendmakingen. Begin 2011 zal een groot deel van deze gegevens beschikbaar gesteld worden via een webservice. Voer voor nerds en wereldverbeteraars! Edo zal de motivatie achter de openstelling toelichten en is benieuwd welke ideeën er bij de bezoekers Nerds Unite leven voor deze data. De locatie wordt binnenkort bekend gemaakt. Aanmelden kan natuurlijk nu al.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>